недеља, 21. јун 2009.

Pop Olja i Pop Kurir

S vremena na vreme dodje trenutak da i ovu nasu medijsku ravnicu, kojom psi laju, a karavani prolaze, zatalasa i uznemiri kojekakav dogadjaj vredan paznje.
Malo sta danas moze zaokupiti nasu paznju, jer smo izgleda naviknuti na sitna koskanja, privatne ratove i komsijske zadjevice oko medje, tiraza, trzista, publike...

Ovim malecnim sorom svanim Srbijica moze ko god zeli da prodje, ostavi pokoje pacje govno za sobom, probudi komsiju ili nas, uzbere s tudje vocke oras ili zdipi kakvu mrsuljavu kokos.
Naravno i komsije jedni preko puta drugih imaju sta kazati i o onima prekoputa, a ne samo o slucajnim putnicima namernicima.

Pravi shkandal za unterhaltung posle rucka se desava ovih dana odma iza coska. Pop Olja zazdila Crkvenjaka Veranaka Popu Kuriru ne bi li mu uzvratila na provokaciju i kako izbila zub.
Kaze Pop Kurir da Popa Olja ima u kuci celjade koje se ne vlada kako bi se pitoma mladez danas trebala vladati. Navodno to je malo otvorenije koketiranje sa necim nedozvoljenim. Pop Olja nije mogla da ocuti taj napad na cast, ugled, postenje, renome, karijeru, status i integritet pa odlucila da zavitla Popi Kuriru sta joj se prvo nadje pod rukom. Nekako joj se pod rukom nadje slucajno Crkvenjak Veran koji je i inace ranije peglao sve ludosti omiljenog mu prote.
Ustase svi koji nesto znace u ovom haosu pa se oglasise i Vladika NUNS, i Arhimandrit UNS, da razmrse klupko i dodju do resenja.
Ceka se konacni ishod i presuda preosvestenih, ali kanda ce to pre pokriti prasina sto se dize za kolima nego mi docekamo kraj i vec sutra cemo sedeti na sokaku i promatrati kako se zavadjene pope gledaju ispod oka. Ko ce tu da dobije konjski zub, a ko novu mantiju, pojas, stap i zvanje videcemo...

Ove slike se kod nas ne desavaju retko, ali kad se dese onda je to pravi praznik. Jedni misle da su u pravu, drugi misle da su u krivu. Sustina je da niko nece da popusti.
Nasa perjanica Nezavisnog novinarstva se nasla uvredjena jer joj spomenuse dete sto je protuzakonito, jelte. Hmmm, a da porazmislimo malo o ovome.
Neko ko je svojevoljno stao pred kameru i daje sebi za pravo da prostire unazad vec vise od 10ak godina tudji prljav ves ima li pravo da trazi privatnost!?
Naravno, nije u pitanju privatnost samo Beckoviceve vec i maloletnog deteta. Opet pitam se da li je isto tako u svom strucnom radu stedela drugu decu poznatih roditelja? Uostalom zar je mislila da ce pored javnog posla dete ostati netaknuto?
Kurir je naveo njeno ime, sto je dovoljno da se objavi identitet momka koji je bio voljan castiti razred jednim tripom u svet gde nema roditelja, gde novci rastu na drvecu, a alkohol tece u potocima. Malo karikiram ali jasna je poenta. Sta ste familijo Beckovic-Visnjic mislili da ce proci nezapazeno?
Kurir je napravio baljezgotinu, samo sebi svojstvenu, ali to se valjda ocekuje od njih.
Medjutim, mene zivo zanima jedna druga stvar. Motiv za ovako silovit napad na tabloid No.1 u Srbiji.

Svima je jasno da za ovo vreme delovanja Kurira od onog vremena zabrane Nacionala ima podosta onih koji bi rado videli katanac i na njihovim vratima. E sad, sta je to, toliko intenzivno u Gospodichni da se napor za prohibiciju novine ne moze meriti s naporom da se dete zastiti od lupe javnosti?
Kaze Olja u pismu da se vodi hajka na nju i da se ugrozava privatnost njenog maloletnog deteta. Pa ja da zelim da ga zastitim od privatnosti ne bi pricu gurao u prvi plan u medijima!? Zar ne!
Sta je to sto svrbi NUNS i Verana Matica pa moraju da se cesu o smece Kurir?

Sve mi se cini da je u pitanju samo eskalacija visegodisnjeg medijskog sukoba izmedju blokova u koje su se podelili mediji u Srbiji. Na napredne i nazadne. Naravno, svi o sebi misle najbolje.
Ako Gospodja Beckovic ima nameru da moralise i dalje jednom nedeljno u udarnom terminu i prosipa pamet kome stigne, onda bi trebalo da pocisti svoje dvoriste pa da gleda u tudje.

Nekako mi je zgodno da i Olji licno zamerim neke stvari.
Da Olja, ne znate ko je drugi jugoslovenski nobelovac. Da Olja, ne znate elementarne stvari iz teme koju uzmete za vecernju emisiju. Da Olja, ne posedujete elementarni osecaj pristojnosti prema ljudima koji vam sede u studiju. Da Olja, nemate dovoljno novinarske drskosti da pozovete razlicite opcije u studio ISTOVREMENO i budete dovoljno analiticni, umesto trivijalno povrsni. Da Olja, nemate dovoljno novinarske etike da budete politicki neutralni. Da Olja, nemate dovoljno ponosa da ne budete podrepna muva politicarima vlasti. Da Olja, nemate dovoljno sminke i opranu kosu da napravite transfer imenjakinje Kovacevic nad kojim se sablaznjavate, a potiho zavidite.
Da Olja, i vi imate mane, samo ste previse arogantni da to priznate prvenstveno sebi, pa onda drugima.

Vi u ovom romanu niste osteceni. Vi ste kolateralna steta bitke medijskih titana, a niste svesni toga. Vi ste zrtva svoje uskogrudosti, politike, osecaja izuzetosti iz svih realnih tokova, pijadestala na koji su vas stavili istomisljenici s laznim odobravanjem. Vi ste potrosna roba i trajacete onoliko koliko budete bili upotrebljivi.

Konacno red je sa sami sebi sutra, posle vecerasnje emisije, kazete pred ogledalom u lice 'da, ja sam majka sa problemom'. Ustanite, bacite s ledja tu nedodirljivost, sidjite medju smrtnike, pogledajte to dete cija vam je narkomanija promakla, a ocito i deo detetovog zivota. Uzmite ga za ruku i otidjite po strucnu pomoc, ne lopatu naravno. To nije sramota, niti ste jedini u Srbiji koja ima problem.
Kad se budete vracali kuci, svratite do tih roditelja iz razreda vaseg sina, licno se izvinite, ne putem pisma jer su ljudi verovatno dovoljno sludjeni da im je sajt B92 sad na poslednjem mestu.

Pocnite novo poglavlje u zivotu jer za to jos imate vremena, kad ste vec profesionalni zivot usrali do kraja.

Нема коментара:

Постави коментар